7.1.2011

Rakkaudesta pitsaan

Löysin vähän kuin vahingossa Voisilmäpeliä-blogin. Sieltä silmille hyppäsi pitsaresepti, joka tarvitsee kypsyttelyä hieman pidemmän kaavan mukaan. Melkoista hifistelyä tämän pitsan teko, mitä aineksiin ja tekoaikaan tulee. Tähän reseptiin käytetään erikoisvehnäjauhoja "tipo 00", mikä tarkoittaa italiaksi tyyppiä. Suomalaisilla jauhoilla voi tulla hieman liian löysää taikinaa. Kovin kauas ei tarvitse mennä kalaan metsästääkseen tätä jauhoa, sillä sitä saa Lidlistä Biotrendin merkin alta Organic Strong White Bread Flour -nimellä. Pakkauksen italiankielisessä tuoteselostuksessa on maininta typo 00. Tomaattikastikkeessa on käytetty Mutti -merkkistä säilyketomaattia, josta olen lukenut kehuja kovasti, mutten vielä tätä ennen kokeillut. Mutti -tomaatit on kypsytetty Italiassa auringon alla ja poimittu käsin. Tuotteet ovat lisäaineettomia ja merkkinä italiassa jo 100 vuotta vanha. Näitä tomaatteja on vihdoin tullut meidän lähi Prisman valikoimiin! Maku erottuu huomattavasti muista säilyketomaateista.


Tomaattikastike:

1 purkki paseerattua Mutti-tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
2 yksikyntistä valkosipulia pilkottuna / murskattuna
3-4 rkl oliiviöljyä
vastarouhittua mustapippuria
tuoretta basilikaa hienoksi pilkottuna
ripaus suolaa
1 tl sokeria
kuivattua yrttisekoitusta

Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja ruskista silputut valkosipulit. Lisää loput ainekset ja keitä kasaan n. 15min. Tarkista maku.

Pitsapohja:

180 g kylmää vettä
10 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
300 g 00-vehnäjauhoja

Tämä on sitten grammatarkkaa puuhaa :). Murenna ja sekoita tuorehiiva KYLMÄÄN veteen, käytä apuna vispilää. Lisää suola ja lopuksi jauhot, sekoita, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä taikinakulho muovikelmulla ja kohota jääkaapissa 48 tuntia.
Kuumenna uuni 300 asteeseen, jätä pelti tai leivinkivi kuumenemaan uunin sisälle. Varaa täytteet valmiiksi, pitsan täyttö pitää tapahtua nopeasti.


Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele varovasti! Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Taikinaa ei saa kaulia, vaivata tms. Ota taikinan reunasta kiinni kaksin käsin ja ala pyöritellä kuten rattia kädessä, taikina venyy pikkuhiljaa pohjaksi. Kun se on sopivan kokoinen, nosta se kuumalle pellille ( tai leivinkivelle). Täytä nopeasti ja nosta uuniin ylätasolle paistumaan 4-5 minuutiksi. Seuraa koko ajan, ettei pääse palamaan.

Tässä paistuu versioista ensimmäinen, johon ei tullut perinteiseen italialaiseen tapaan mitään muuta kuin tomaattikastiketta ja uunista poisoton jälkeen tuoreita rucolan lehtiä.

Onnistuessaan tämä pitsa on mitä mainioin. Pohja ja reunat ovat rapeita, reunan ollessa sisältä kuitenkin pehmeä. Ilmakuplat ilmestyvät pitsan reunoihin aivan kuten pitääkin. Taikinaa on helppo käsitellä. Meillä pohja otti hieman jostain kohtaa peltiin kiinni, pieni määrä jauhoja voisi auttaa asiaa. Kannattaa varoa myöskin, ettei pohjasta tule liian ohutta, jos aikoo laittaa paljon ja kosteahkoa täytettä. Tästä lähtien meillä valmistetaan pitsat ehdottomasti tämän pidemmän kaavan mukaan! Ikinä aiemmin ei omatekoiset pitsat ole olleet näin makoisia!

Toisen pitsan täytteessä on punasipulia, punaista paprikaa, artisokan sydämiä, aurinkokuivattuja tomaatteja, kirsikkatomaatteja, kapriksia ja fetaa (ja juustoraastetta). Uunista tulon jälkeen pitsaan voi lisätä vielä hieman smetanaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti